Stress Factor Analysis On Food Intake And Blood Glucose Levels In Type 2 Diabetes Mellitus Patients During The Covid-19 Pandemic at Puskesmas Mulyorejo, Malang

  • Anindhita Saviorel Rivaldy Poltekkes Kemenkes Malang
  • Endang Sutjiati
  • Dwipajati Dwipajati

Abstract

ABSTRACT : Diabetes mellitus is a metabolic disease with characteristic hyperglycemia. The prevalence of type 2 diabetes mellitus based on the results of Riskesdas in 2018 is 2%, which has increased since 2013. High levels of stress can affect food intake. In addition, stress levels are one of the causes of high blood glucose levels. With stress in a person will affect appetite so that it affects food intake. Intake of macronutrients consisting of carbohydrates, proteins, and fats will be converted into glucose in the body. Method :This study uses an analytical observational type of research, using a Cross Sectional approach. Results : The results of the statistical test of the relationship between stress levels and carbohydrate intake have a p value of 0.644 with a correlation coefficient of 0.11, while the relationship between stress levels and protein intake with a p value of 0.584 with a correlation coefficient of 0.130, the relationship between stress levels and fat intake with a p value of 0.705 and correlation coeficient – ??0.03, the result of stress level with blood glucose level with p value 0.705 and correlation coeficient 0.09. Conclusion: There is a significant but not significant relationship between stress levels with food intake and blood glucose levels in Type 2 diabetes mellitus patients.


 

References

ADA, 2013. Genetics of Diabetes. American Diabetes Association. (online) http://www.diabetes.org/diabetesbasics/genetics-of-diabetes.html Diakses pada tanggal 23 Januari 2021.
Ahmad Farudin, S. K. M. (2019). Hubungan Dukungan Keluarga Dengan Kepatuhan Diet Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe 2 Rawat Jalan Di RSUD Dr. Moewardi Surakarta (Doctoral dissertation, Univesitas Muhammadiyah Surakarta).
ANDHIKA, T. A. (2018). HUBUNGAN TINGKAT STRES DENGAN KADAR GULA DARAH PADA PASIEN DIABETES MELLITUS DI RSUD KOTA MADIUN (Doctoral dissertation, STIKES Bhakti Husada Mulia).
Annisa, M. (2019). HUBUNGAN DUKUNGAN SOSIAL KELUARGA DENGAN KEPATUHAN DIET PADA PENDERITA DIABETES MELITUS TIPE 2 DI PUSKESMAS ANDALAS PADANG (Doctoral dissertation, Universitas Andalas).
Azrimaidaliza, A. (2011). Asupan Zat Gizi dan Penyakit Diabetes Mellitus. Jurnal Kesehatan Masyarakat Andalas, 6(1), 36-41.
Azzahra, A. A., Pusparini, P., Isdiany, N., & Dewi, M. (2020). Gambaran Asupan Karbohidrat Sederhana dan Status Gizi pada Pasien Diabetes Melitus Tipe 2 Rawat Jalan di Puskesmas Talaga Bodas Kota Bandung (Doctoral dissertation, Politeknik Kesehatan Kemenkes Bandung).
Basha, E., & Kaya, M. (2016). Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS): The Study of Validity and Reliability. Universal Journal of Educational Research, 4(12), 2701-2705.
Brunner and Suddarth. (2013). Buku Ajar Keperawatan Medikal Bedah. Edisi 8 Volume 1. Jakarta: EGC.
Cendi Nurgajayanti, C. N., Weni Kurdanti, W. K., & Idi Setiyobroto, I. S. (2017). Hubungan Antara Status Gizi, Asupan Karbohidrat, Serat Dan Aktivitas Fisik Dengan Kadar Glukosa Darah Pada Pasien Rawat Jalan Diabetes Melitus Tipe 2 Di Puskesmas Jetis Kota Yogyakarta (Doctoral dissertation, Poltekkes Kemenkes Yogyakarta).
Derek, M. I., Rottie, J., & Kallo, V. (2017). Hubungan Tingkat Stres Dengan Kadar Gula darah Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe II di Rumah sakit Pancaran Kasih GMIM Manado. Jurnal Keperawatan, 5(1).
Diabetes, U. K. (2010). Diabetes in the UK 2010: key statistics on diabetes. London: Diabetes UK.
Dinas Kesehatan Kota Malang.2017. Profil Kesehatan Kota Malang Tahun 2016. Pemerintah Kota Malang Dinas Kesehatan. Malang
Izzati, W. & Nirmala. (2015). Hubungan Tingkat Stres Dengan Peningkatan Kadar Gula Darah Pada Pasien Diabetes Melitus Di Wilayah Kerja Puskesmas Perkotaan Rasimah Ahmad, Bukit Tinggi. Jurnal Program Studi D III Keperawatan STIKes Yarsi Sumbar Bukittinggi.
Kelly, S. J., & Ismail, M. (2015). Stress and type 2 diabetes: a review of how stress contributes to the development of type 2 diabetes. Annual review of public health, 36, 441-462.
Kementerian Kesehatan RI.2018. Data dan Informasi Profil Kesehatan Indonesia 2018. Pusaat Data dan Informasi.Jakarta.
Listyandini, R., Pertiwi, F. D., & Riana, D. P. (2020). ASUPAN MAKAN, STRESS, DAN AKTIVITAS FISIK DENGAN SINDROM METABOLIK PADA PEKERJA DI JAKARTA. AN-Nur: Jurnal Kajian dan Pengembangan Kesehatan Masyarakat, 1(1), 19-32.
Torres SJ, Diet MN, Nowson CA, Ph D. Relationship between stress , eating behavior , and obesity. 2007;23:887–94.
Wati, A. H., & Rodliah, R. (2019). ASUPAN MAKANAN DAN KADAR GULA DARAH PADA PASIEN DIABETES MELLITUS TIPE II DI RS JATINEGARA. Binawan Student Journal, 1(1), 15-21.
Wiardani, N. K., & Moviana, Y. (2015). Hubungan antara Tingkat Kepatuhan Diet dengan Kadar Glukosa dan Kolesterol Darah pada Penderita DM Tipe 2 di RSUP Sanglah Denpasar. Jurnal Ilmu Gizi, 6(2), 128-134.
Mahfudzoh, B. S., Yunus, M., & Ratih, S. P. (2019). Hubungan Antara Faktor Risiko Diabetes Melitus yang Dapat Diubah Dengan Kejadian DM Tipe 2 di Puskesmas Janti Kota Malang. Sport Science and Health, 1(1).
Mariappan, N., Elks, C. M., Sriramula, S., Guggilam, A., Liu, Z., Borkhsenious, O., & Francis, J. (2010). NF-?B-induced oxidative stress contributes to mitochondrial and cardiac dysfunction in type II diabetes. Cardiovascular research, 85(3), 473-483.
Fitri, R. I., & Wirawanni, Y. (2012). Asupan energi, karbohidrat, serat, beban glikemik, latihan jasmani dan kadar gula darah pada pasien diabetes mellitus tipe 2. Media Medika Indonesiana, 46(2), 121-131.
Rosalina, D. POLA KONSUMSI KALORI PADA PASIEN OBESITAS YANG MENDAPAT METFORMIN.
Rohmawati, N., Asdie, A. H., & Susetyowati, S. (2015). Tingkat kecemasan, asupan makan, dan status gizi pada lansia di Kota Yogyakarta. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 12(2), 62-71.
Bulu, A., Wahyuni, T. D., & Sutriningsih, A. (2019). Hubungan antara tingkat kepatuhan minum obat dengan kadar gula darah pada pasien diabetes melitus tipe ii. Nursing News: Jurnal Ilmiah Keperawatan, 4(1).
Published
2023-05-22
How to Cite
RIVALDY, Anindhita Saviorel; SUTJIATI, Endang; DWIPAJATI, Dwipajati. Stress Factor Analysis On Food Intake And Blood Glucose Levels In Type 2 Diabetes Mellitus Patients During The Covid-19 Pandemic at Puskesmas Mulyorejo, Malang. NUTRITURE JOURNAL, [S.l.], v. 2, n. 1, p. 67-77, may 2023. ISSN 2828-9552. Available at: <https://ojs.poltekkes-malang.ac.id/index.php/Nutriture/article/view/2854>. Date accessed: 24 apr. 2024. doi: https://doi.org/10.31290/nj.v2i1.2854.
Array ( )