Substitution Of Red Spinach (Blitum Rubrum) In Fish Stick Anchovy (Engraulidae) Nugget On Chemical Quality, Energy Value, And Organoleptic Quality For Preventing Anemia Of Teenage Girls

  • HARERA ZELA WIDYASMARA POLTEKKES KEMENKES MALANG
  • Astutik Pudjirahaju Poltekkes Kemenkes Malang
  • Maryam Razak Poltekkes Kemenkes Malang

Abstract

This study aims to analyze the effect of substitution of red spinach or Blitum rubrum on fish sticks of anchovies nuggets or Engraulidae on chemical quality and energy value as well as organoleptic quality for the prevention of anemia in adolescent girls. CRD 4 treatment levels with 3 times replication for each treatment level. Statistical analysis used for the content of ash, Fe and vitamin C is One Way Anova with 95 percent confidence level, data analysis for water, protein and fat content used the Calculated Value method, for carbohydrate content using the by difference method, for energy values using the Atwater method, and for organoleptic quality was Kruskal Wallis with 95 percent confidence level. The results showed that the higher the addition of red spinach, the water, Fe, and vitamin C content increased, while the ash content, protein, fat and energy values decreased. The results of the organoleptic quality assessment analysis showed that the higher the percentage of addition of red spinach, the percentage of panelists acceptance of color, aroma, and taste decreased, but the percentage of panelists acceptance of texture increased. The best treatment assessment shows that the P2 treatment level can be recommended as the best treatment level. The P2 treatment level can be used as a main animal side dish for the prevention of anemia in teenage girls.

References

Almatsier, S. 2009. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: Penerbit PT Gramedia Pustaka Utama.

Andaruni, H.H.F., 2014. Pengaruh Proporsi Daging Ikan Patin (Pangasius Hypophtalmus) dan Penambahan Bayam (Amaranthus spp) terhadap Tingkat Kesukaan Nugget. e-Jurnal Boga, 3 (03) : 125.130.

AOAC. 2005. Official Methods of Analysis Association of Official Analytical Chemist. Bejamin Franklin Station, Washington.

Farinendya, A., Muniroh, L., Buanasita A. 2019. Hubungan Tingkat Kecukupan Zat Gizi dan Siklus Menstruasi dengan Anemia pada Remaja Putri. Fakultas Kesehatan Masyarakat. Universitas Airlangga, Surabaya.

Indraswari, D., Ningtyias, F.W. dan Rohmawati, N. 2017. Pengaruh Penambahan Bayam [Amaranthus Tricolor] Pada ‘Nugget’ Kaki Naga Lele [Clarias Gariepinus] Terhadap Kadar Zat Besi, Protein, dan Air. Fakultas Kesehatan Masyarakat. Universitas Jember, Jember.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2017. Pedoman Metode Melengkapi Nilai Gizi Bahan Makanan pada Tabel Pangan Indonesia (Imputated and Borrowed Values). Bogor.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia 2018. Riset Kesehatan Dasar. Jakarta: Balitbang Kemenkes RI.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2016. Pedoman Pencegahan dan Penanggulangan Anemia pada Remaja Putrid an Wanita Usia Subur (WUS). Direktorat Gizi Masyarakat.

Loaloka, M.S., Nur, A., Costa, S.L.D.V., dan Mirah, A.A.A. 2021. Pengaruh Substitusi Tepung Bayam Merah dan Tepung Kacang Merah terhadap Uji Organoleptik dan Kandungan Gizi Cookies. Jurnal Pangan Gizi, 1 (2) : 82 – 86.

Mahayani, A.A.P.S., Sargiman, G. dan Arif, S. 2014. Pengaruh Penambahan Bayam terhadap Kualitas Mie Basah. Jurnal Agroknow, 1 (2) : 25 – 38.

Peraturan Menteri Kesehatan RI Nomor : 28 Tahun 2019 tentang AKG yang Dianjurkan untuk Masyarakat Indonesia. [pdf]. Diakses 31 Januari 2020.

Rauf, R. 2015. Kimia Pangan. Yogyakarta : Penerbit CV Andi.

Rahman, N. dan Naiu, A.S. 2021. Karakteristik Kukis Bagea Tepung Sagu (Metroxylon sp.) yang Disubstitusi Tepung Ikan Teri (Stolephorus indicus). Jambura Fish Processing Journal, 1 (3) : 16 – 26.

Ruaida, N. dan Soumokil, S. 2020. Analisis Zat Besi dan Daya Terima pada Nugget Ikan Tongkol dengan Substitusi Bayam. Global Health Science, 1 (5) : 44 – 49.

Saputri, Y.I. 2019. Efektivitas Pemberian Puding Bayam Merah dan Jus Jeruk Sunkis terhadap Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri Anemia di SMK Sahid Surakarta. Skripsi : Program Studi S1 Gizi, Institut Teknologi Sains dan Kesehatan, PKU Muhammadiyah Surakarta, Surakarta.

Siagan. 2010. Epidemiologi Gizi. Jakarta: Erlangga. [pdf]. Diakses pada 07 Maret 2019.

Siallagan, D., Swamilaksita, P.D. dan Angkasa, D. 2016. Pengaruh Asupan Fe, Vitamin A, Vitamin B12, dan Vitamin C terhadap Kadar Hemoglobin pada Remaja Vegan. Jurnal Gizi Klinik Indonesia. 2 (13) : 67 – 74.

Sudarmadji, S. 1997. Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian. Liberty Yogyakarta.

Suryani, D., Hafiani, R., Junita, R. 2015. Analisis Pola Makan dan Anemia Gizi Besi pada Remaja Putri Kota Bengkulu. Jurnal Kesehatan Masyarakat Andalas. 10 (1) : 11-18.
Susilowati dan Kuspriyanto. 2016. Gizi dalam Daur Kehidupan. Bandung: Penerbit PT Refika Aditama.
Suwita, I K., Razak, M. dan Putri, R.A. 2012. Pemanfaatan Bayam Merah (Blitum rubrum) untuk Meningkatkan Kadar Zat besi dan Serat pada Mie Kering. Poltekkes Kemenkes Malang, Malang.

Sholicha, C.A. dan Muniroh, L. 2019. Hubungan
Asupan Zat Besi, Protein, Vitamin C dan Pola Menstruasi dengan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri di SMAN 1 Manyar Gresik. Media Gizi Indonesia. 14 (2) : 147 – 153.
Published
2021-10-26
How to Cite
WIDYASMARA, HARERA ZELA; PUDJIRAHAJU, Astutik; RAZAK, Maryam. Substitution Of Red Spinach (Blitum Rubrum) In Fish Stick Anchovy (Engraulidae) Nugget On Chemical Quality, Energy Value, And Organoleptic Quality For Preventing Anemia Of Teenage Girls. Jurnal Pendidikan Kesehatan, [S.l.], v. 10, n. 2, p. 125-140, oct. 2021. ISSN 2442-7993. Available at: <https://ojs.poltekkes-malang.ac.id/index.php/jpk/article/view/2671>. Date accessed: 29 nov. 2022. doi: https://doi.org/10.31290/jpk.v10i2.2671.
Array ( )